KAUSI 2023-2024

Musikaalit Suomessa kokoaa yhteen kaikki Suomessa esitettävät musikaalit. Valitse mieleisesi, lue arvosteluja ja suuntaa teatteriin. Ylävalikosta voit vaihtaa esityskaudesta toiseen.

Miten hienoja musikaaleja meillä onkaan!


CABARET

Turun kaupunginteatteri, Päänäyttämö

Cabaretin päähenkilö, kirjailija Clifford Bradshaw on kuin unissakävelijä Berliinissä, jonka asukkaat hakevat sodan jälkeen lämpöä toisistaan. Vuonna 1931 yöelämän keskipiste on Kit Kat Club, jossa jokainen saa olla oma itsensä – tai kuka haluaa. Kit Kat Clubin sykkeessä Clifford tapaa Sally Bowlesin, kabareen kirkkaimman tähden. Hurmos on hetken yhteinen, mutta lopulta näille juhlahumun yhdistämillekin koittaa arki, kun uuden sodan varjo lankeaa kaduille. On aika herätä unesta.


CABARET

Kouvolan Teatteri, suuri näyttämö

Syntisellä Kit Kat Klubilla Berliinissä kaikki on mahdollista. Rakkaus kukoistaa ja syntiset sisäänsä sulkevat seinät pitävät muun maailman murheet ulkopuolellaan. Kyseiselle klubille eksyy myös amerikkalainen kirjailija Clifford Bradshaw, joka kohtaa elämänjanoisen laulajan Sally Bowlesin. Kukaan ei ajattele tulevaisuutta. Elämä eletään hetkessä – tässä ja nyt.

Hauskanpidon aika on kuitenkin pian ohi, kun univormuiset hahmot marssivat lähemmäs ja lähemmäs. On tullut maksun aika. Arki muuttuu synkäksi, vihaiseksi ja pelokkaaksi. Voittaako rakkaus? Eurooppa on muuttumassa!


EVITA

Jyväskylän kaupunginteatteri, Suuri näyttämö

Eva Perónin elämässä on dramaattisen sadun ainekset: vaatimattomista oloista lähtenyt nuori näyttelijätär nousi armeijan hallitseman Argentiinan ensimmäiseksi naiseksi. Eva Perónia on kutsuttu köyhien kuningattareksi. Yläluokalle hän oli häikäilemätön pyrkyri, mutta työväki palvoi häntä kuin pyhimystä. Köyhän taustansa takia hän myös ymmärsi, mitä alistettu kansa tarvitsee ja kuinka ihmisille kannattaa puhua suosiota saadakseen. Ulkoisesti hän sädehti satumaista loistoa.

Läpisävelletty Evita-musikaali on tosipohjainen tuhkimotarina ja satiirinen show. Se sekoittaa historiaa ja kuvitelmaa. Näemme vallan huumaavan nautinnon, sokean henkilöpalvonnan ja lopuksi myös hauraan ihmisen vallan kulissien uumenissa. Varhainen kuolema antoi legendalle siivet.


FRIENDS

Aleksanterin Teatteri

Seuraa Rossia, Rachelia, Chandleria, Monicaa, Joeyta ja Phoebea heidän seikkaillessaan rakkauden, elämän, ystävyyden ja unagien välillä samalla kun elät uudelleen suosikkihetkesi hitti-TV-ohjelmasta. Esityksestä voit bongata suosikkikohtauksesi ja saada jopa vastauksen kysymykseen, olivatko Ross ja Rachel tauolla vai eivät?


HOMMA HOITUU-THE PRODUCERS

Kuopion kaupunginteatteri, Minna-näyttämö

New York, 1959. Kaiken kokenut Broadway-tuottaja Max Bialystock on suurissa rahavaikeuksissa. Kirvelevien tappioiden jälkeen Max ja hänen kirjanpitäjänsä Leopold Bloom keksivät nerokkaan ja nopean rikastumiskeinon: tehdään takuuvarma floppi! Niillä ei ole tuotto-odotuksia ja ylijäänyt raha laitetaan omiin taskuihin.

Kaksikko päättää etsiä kaikkien aikojen mauttomimman käsikirjoituksen, joka ivaa tasapuolisesti kaikkia. He haalivat miljoonittain rahoitusta sekä palkkaavat täysin lahjattoman pääosan esittäjän ja ohjaajan. Ja sitten vain odottamaan murska-arvosteluja. Suunnitelma on aukoton… tai niin he ainakin luulevat.


INTO THE WOODS

Vaskivuoren Lukio, Kulttuuritalo Martinus

Into the Woods on tummasävyinen komedia, jossa tutut sadut sekoituvat ja risteävät: Punahilkka,
Tähkäpää, Tuhkimo, Jaakko pavunvarsineen sekä lapsetomuudesta kärsivä leipuripariskunta
päätyvät kukin pimeään metsään suoritamaan oman satunsa mukaista tehtävää ja täytämään
hartainta toivetaan. Musikaali vie meidät satujen kulissien taakse, piilotajuntaan, jossa vie�t ja
vaistot jylläävät. Siinä missä lapsille kerrotavat sadut päätyvät onnellisen loppuun, haastaa tämä
teos katsomaan pidemmälle: mitä tapahtuu onnellisten loppujen jälkeen, kun toiveet toteutuvat ja
henkilöt joutuvat kohtaamaan itsekkyytensä ja halunsa sekä kantamaan vastuunsa valinnoistaan?


KIRKA – SURUN PYYHIT SILMISTÄNI

Rovaniemen teatteri, Lappia-talo, suuri Tieva-näyttämö

Tämä on tarina nuoresta miehestä, joka haaveili tähteydestä, menestyksestä ja rakkaudesta. Musikaali on kunnianosoitus Kirkan monipuolisuudelle, mutta näyttää hänet ennen kaikkea rock-tähtenä. KIRKA – Surun pyyhit silmistäni näyttää Kirkan elämää nuoruuden vuosista uuteen nousuun lähtevänä aikuisena. Esityksessä nähdään legendoja Kirkan elämänvarrelta kuten rakkaat perheenjäsenet Sammy ja Muska, Danny, Remu Aaltonen sekä monia muita.


NIIN KUIN TAIVAASSA

Seinäjoen kaupunginteatteri, Alvar-näyttämö

Maailmankuulu kapellimestari Daniel Daréus palaa lapsuutensa pieneen maalaiskylään, jonne suuren maailman meno ei ole yltänyt, ja asettuu asumaan vanhaan kouluun. Menestyksekäs ura on menettänyt merkityksensä eikä täytä mielen tyhjyyttä.

Terveysongelmista kärsivä mies kaipaisi hiljaiseloa, mutta löytääkin pian itsensä johtamasta kylän kirkkokuoroa — ja keskeltä värikästä ja elinvoimaista yhteisöä. Monenkirjavan kuoron joukosta löytyy paitsi ystäviä myös vanhoja haavoja ja lopulta todellinen rakkaus.

Kun aikaa on rajallisesti, korostuu se, mikä elämässä oikeasti on merkityksellistä.


NUNNIA JA KONNIA

Vaasan kaupunginteatteri, Romeo-näyttämö

Jouluaatto 1977: Tähteydestä haaveileva Deloris van Cartier on saanut tarpeekseen konnapomo-heilansa Curtisin hidastelusta ja päättänyt nousta showbisneksen huipulle omin voimin. Yhtäkkiä hän sattuu gangsterien välienselvittelyn silminnäkijäksi ja menestyksen tavoittelu kääntyykin karkumatkaksi. Konstaapeli Souther – joka on salaa ihaillut Delorista kouluajoista asti – keksii kätkeä avaintodistajansa nunnaluostariin. Deloris määrätään pitämään matalaa profiilia luostarin kuorossa, mutta kun yhteinen sävel löytyy, sisaria ei pidättele enää mikään.

Nunnia ja konnia on upea tarina oman polkunsa löytämisestä, hyväksytyksi tulemisesta sekä ystävyyden ja ilon voimasta! Ja tietysti rakkaudesta.


PARADOX

Porin Teatteri, Päänäyttämö

Tilanne Porin ja muun Suomen välillä käydyissä neuvotteluissa on kärjistynyt siihen pisteeseen, että Pori on päättänyt irtautua muusta Suomesta, ja julistautunut itsenäiseksi valtioksi! Mutta kuka johtaa Poria tulevaisuudessa? Tietenkin PARADOX -keinoäly!


PAULA!

Rauman Teatteri

Paula! -musikaali kertoo rakastetun artistin tarinan ensimmäisestä keikasta isän keikkabändin solistina aina uran huippuvuosiin ja Leidit lavalla -kiertueeseen.

Mikä oli Paulan menestyksen salaisuus ja minkä hinnan hän siitä yksityiselämässään maksoi?


PIAF

Tampereen Teatteri, Päänäyttämö

Päänäyttämöllä herää henkiin upea menneen ajan Pariisi: seksikäs ja eloisa, hellä ja julma, ja unelmia täynnä. PIAF viekoittelee mukaan katuojien ja luksuselämän sinfoniaan, elämää suurempaan elämään.

Valovoimaisen Edith Piafin elämäntarina kulkee 1930-luvulta alkaen katulaulajasta aikansa supertähdeksi ja lopulta maailmanlaajuiseksi, ikoniseksi pariisittareksi. Poikkeuksellinen elämä ei kuitenkaan päästä Piafia helpolla. Menestyksen hinta on kova.


Piaf – pikkuvarpunen

Teatteri Imatra, Suuri näyttämö

1915 syntynyt Edith Gassion raivasi tiensä kadulta konserttisaleihin, yksinäisyydestä hurjiin rakkaustarinoihin ja esiintymispalosta kohti traagista kohtaloaan. ”Ei sinun tarvitse jäädä katuojaan vain sen takia, että satuit syntymään sinne”, sanoo Edithin ystävä. Yökerhon omistaja Louis Leplee löytää Piafin kadulta laulamasta, ja loppu onkin historiaa…

Piafin roihuava elämä upeine lauluineen tekee tästä musikaalista sydäntä koskettavan, kyyneliä synnyttävän ja maailmaa syleilevän tarinan. Suurista rakkauksista syntyy suuria lauluja.


PIENI MERENNEITO

Helsingin kaupunginteatteri, suuri näyttämö

Nuori merenneito Ariel haluaa jättää merellisen kuningaskunnan ja elää ihmisten maailmassa. Ariel rakastuu prinssiin ja tekee merinoidan kanssa sopimuksen voidakseen elää rakastettunsa kanssa. Pieni merenneito on kiehtovan ihana, ajaton rakkaustarina, jonka maagisen kaunis musiikki on hurmannut yleisöt ympäri maailman.


RAKAS EVAN HANSEN

Helsingin kaupunginteatteri, Suuri näyttämö

Connor Murphyn vanhemmat löytävät kuolleen poikansa taskusta kirjeen. Se on erään lukiolaispojan, Evan Hansenin, itse itselleen kirjoittama tsemppikirje. Se on kirje, jota ei ollut tarkoitus kenenkään nähdä, joka johti valheeseen, jota ei olisi koskaan pitänyt kertoa.

Tästä saa alkunsa tapahtumien pyörre, jonka keskellä on Evan Hansen, yksinäinen ja sosiaalisesti kömpelö lukiolainen, joka haluaisi olla joku muu.


SOMETHING ROTTEN!

Åbo Svenska Teater, Päänäyttämö

Tapahtumat sijoittuvat 1590-luvun Lontooseen. Kaksi veljestä yrittää niittää mainetta ”megatähti” William Shakespearen varjossa. Shakespeare kun tuottaa hittejä yksi toisensa perään. Tämä on hullun hauska tarina musikaaligenren mahdollisesta synnystä.


TOOTSIE

Lahden kaupunginteatteri, Juhani-näyttämö

Michael Dorsey on lahjakas näyttelijä, jonka on hankalaa saada jalkaa oven väliin Broadwaylla. Kommunikaatiotaidoissa on nimittäin toivomisen varaa: Michael ei kuuntele, sillä hän on aina oikeassa. Tottakai on. Mikseivät muut näe sitä?

Kun vastaan tulee houkutteleva koe-esiintyminen, katsoo Michael lopulta peiliin ja suostuu muutokseen – joskin hiukan toisenlaiseen, mitä hänen ystävänsä ja agenttinsa suosittelivat. Nyt näyttämölle keikkuu koroissaan Tootsie – ja hänellä on ääni, jota on pakko pysähtyä kuuntelemaan! Mutta miten käy jos rooli putoaa?


vanhoja poikia

Kiertävä esitys

Kiertävä esitys

Niilo on eläköitynyt kalastaja, Arvi käy vielä muikkuverkoillaan. Arvin poika Pekka kaipaa sinne missä on naisia, kaupunkeihin. Ja omaan elämään. Lati on osuuskauppias, jota vaimo turhaan yrittää pitää tiukassa hihnassa.
Neljä miestä tuulisella Saimaan saarella, muistot, toiveet, syvimmät surut ja hellimmät unelmat jaetaan yhdessä. Usein huiman hauskasti, yhtä usein kömpelön karheasti. Nokipannukahvi on tulilla, kuppinsa pohjalle on lupa kaataa pienet plöröt, kukaan ei kiellä eikä kehota.

Miehet kuljettavat tarinaansa parinkymmenen Junnun laulun voimin, huumori ja haikeus lyövät komeasti kättä. Ja jossain kääntää norppakin kylkeään.


VÄND OM MIN LÄNGTAN

Wasa Teater, suuri näyttämö

Musikalen handlar om finlandssvenska utvandrare, men det kunde likaväl handla om folk från min hemby i Norge eller svenska emigranter. Detta är en nordisk berättelse, konstaterar Hvidsten.Pidä blogia WordPress.comissa.

%d bloggaajaa tykkää tästä: