XANADU

Ensi-ilta 8.7.2023

Ensi kesän musikaalikomediassa pukeudutaan glitteriin, lennetään Pegasos-hevosella, nähdään yksisarvisia ja tanssitaan kasaridiskossa rullaluistimet jalassa. Xanadun hurmaavaan pyörteeseen kietoutuvat niin diskofantasia, pop, Broadwayn loisto, Hollywoodin kulta-aika kuin antiikin mytologiakin. Xanadu nauraa edustamalleen genrelle niin sydämellisesti ja hilpeästi, että kornius ja kliseisyys saavat kokonaan uuden merkityksen! Luvassa on täydellinen todellisuuspako, joka muistuttaa, että ilman taidetta ei ole rakkautta.

Xanadu on seikkailu maagisen kreikkalaisen muusan Clion matkassa Olympus-vuorelta Venice Beachiin Kaliforniaan, jossa hän ottaa ihmishahmon, Kiran, muodon. Neito innostaa nuorta Sonnya,  turhautunutta katutaiteilijaa, saavuttamaan suurimman taiteellisen luomuksensa – rullaluistindiskon! Mutta, muut muusat tulevat kateelliseksi kuolemattoman ja kuolevaisen kohtaamisesta ja päättävät asettaa näiden ylle kirouksen: pakottaa heidät rakastumaan toisiinsa! Rakkaus, se nimittäin on ehdottomasti kiellettyä kuolevaisten ja muusien välillä. Pian rakastavaiset ovatkin keskellä kaaosta, jossa ei säästellä kreikkalaisen mytologian taruolentojakaan: pelissä ovat kaikki ylijumala Zeusta ja jumalatar Afroditea myöten – sekä yksi kiinteistövälittäjä. 

Musikaalikomedian rakastavaisina ja Xanadu-diskon perustavana pääparina laulavat näyttelijät Aurora Manninen ja Mikael Saari. Mannisen ja Saaren rinnalla musikaalikomedian rooleissa nähdään edelliskesiltäkin tutut Annina Rubinstein, Eeva Markkinen, Katriina Sinisalo, Elina Haikka, Jyri Numminen sekä uusina kasvoina Antti Reini ja Ville Mäkinen.

Musikaalin suomentaa Mikko Koivusalo, koreografi on Jyri Numminen. Musiikin tuottaa Pekka Siistonen, lavastuksen suunnittelee Juho Lindström ja puvut Timjami Varamäki. Ohjaaja on Pauliina Salonius, joka kuvaa musikaalia näin: 
Xanadu on villi ja hurmoksellinen jukebox-musikaali, joka leikkii täysin vastustamattomasti ja häikäilemättömästi korniudella ja järjettömyyksillä. Se on tarina unelmien tavoittelusta ja itseensä uskomisesta – ja tietenkin kaikkein tärkeimmästä, rakkaudesta. Xanadu jakaa rakkauden ilosanomaa, hilpeyttä ja iloa kaikenikäisille ja se on ehdottomasti omistettu kaikille, jotka ovat joskus uskoneet rakkauteen tai halunneet inspiroitua. Xanadun jälkeen maailma on helppo nähdä kauniina!

Vuonna 2007 Broadwaylla ensi-iltansa saaneen, ehdokkuuksia ja palkintoja keränneen Xanadu-musikaalin on käsikirjoittanut Douglas Carter Beane, musiikin ovat säveltäneet Jeff Lynne (Electric Light Orchestra) ja John Farrar. Musikaali pohjautuu Richard Danus ja Marc Ruble -kirjoittajakaksikon Xanadu-elokuvaan vuodelta 1980, joka ylsi kulttimaineeseen lähes tuoreeltaan. Siinä Xanadusta lauloi ikimuistoisesti Olivia Newton-John. Tuon elokuvan esikuvana puolestaan oli vuonna 1947 valmistunut Down to Earth, jota tähditti Rita Hayworth.

Ei vielä arvioita

Ei vielä arvioita


Keskustele musikaalista tai jätä tekijöille terveisiä!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Pidä blogia WordPress.comissa.

%d bloggaajaa tykkää tästä: