SURUTTOMAT

Ensi-ilta 3.9.2022

Kotimainen Suruttomat-musikaali perustuu Minna Canthin näytelmään Työmiehen vaimo. Se vie meidät vuoteen 1885, jolloin suomalainen nainen eli miehen määräysvallassa. Musikaalin käsikirjoitus on Sirkku Peltolan, laulujen sanat Heikki Salon ja sävellykset Matti Puurtisen. Jyväskylän kaupunginteatteriin teoksen sovittaa ja ohjaa Jukka Keinonen. Minna Canthin alkuperäisessä näytelmässä työmies-sana on vahvasti ironinen. Työmiehen vaimon suruttomat miehet elävät kuin viimeistä päivää, ja heidän on vaikea sietää ulkoisesti köyhää arkea. Humala on tehokas keino paeta sitä. Niinpä lain sallimalla oikeudella Risto vie vaimonsa Johannan ansaitsemat markat.

Suruttomat on myös kolmiodraama. Se on tarina rakkaudesta, petoksesta ja kostosta. Näemme ristiriitaiset ihmiset haluineen ja häpeineen. Yhteisön painostuksesta nuori vaimo Johanna alistuu kohtaloonsa ja kiusattu romaninainen Homsantuu asettuu puolustamaan oikeuksiaan. Mutta onko hänellä voimaa lain edessä? Vaikka musikaalin keskiössä on naisen heikko asema, Suruttomat tuo esiin myös etnisen syrjinnän. Minna Canthin syntymäpäivää ei syyttä ole nimetty tasa-arvon liputuspäiväksi. 
Canthin elinaikana hänen entisen kotikaupunkinsa Jyväskylän sivistyneistö käänsi rohkealle kirjailijalle selkänsä. Psykologisen realismin edelläkävijä saa nyt Jyväskylässä nähtävän musikaalin myötä komean, kiihkeän ja tunteikkaan kunnianosoituksen. Ylistetyn laululyyrikon, Miljoonasateen Heikki Salon sanoitukset tuovat leikillisiä viiltoja Canthin tekstiin. Matti Puurtisen kaunis musiikki saa Lasse Hirven näpeissä komeat sovitukset.

Koreografiguru Jouni Prittisen tanssit sykkivät vauhtia ja elämäniloa. Musikaalin lavastuksen suunnittelee Annina Nevantaus ja puvustuksen Tellervo Syrjäkari. Valosuunnittelusta vastaa Antti Silvennoinen ja äänisuunnittelusta Mika Filpus. Näyttämöllä nähdään 25-henkinen esiintyjäjoukko.

Käsikirjoitus Sirkku Peltola 
Sävellys Matti Puurtinen 
Laulujen sanat Heikki Salo 
Ohjaus ja sovitus Jukka Keinonen (vier.) 
Kapellimestari Lasse Hirvi 
Koreografia Jouni Prittinen (vier.) 
Lavastussuunnittelu Annina Nevantaus 
Pukusuunnittelu Tellervo Syrjäkari 
Valosuunnittelu Antti Silvennoinen 
Äänisuunnittelu Mika Filpus 
Kampausten ja maskeerausten suunnittelu Suvi Taipale 
Lauluvalmennus Juho Eerola (vier.) 

Rooleissa Saara Jokiaho, Jukka-Pekka Mikkonen, Anna-Maija Oka, Paavo Honkimäki, Miko Petteri Jaakkola, Jaana Pesonen (vier.), Sami Ulmanen, Anneli Karppinen, Piia Mannisenmäki, Asko Vaarala, Jouni Salo, Laura Suonperä, Siiri Kononen, Tytti Vänskä, Juha Valkama, Anton Avela, Siina Mäkikoivu, Emil Pohjanen, Helmi Jonasson
ISOn Tanhuujat Ry:n tanssijat: Katja Huutokari, Suvi Heinonen, Maiju Partanen, Veera Piispanen, Anja Saksola, Inka Somerla ja Meiju Urpelainen

Orkesteri
harmonikka: Matti Ekman
kitarat: Johannes Lintunen / Juho Kosonen
basso: Veli-Matti Silanterä / Hanna Turunen
rummut, lyömäsoittimet: Hannu Leppänen / Osmo Blomqvist
puupuhaltimet: Markus Lajunen / Mikko Tourunen
trumpetti: Jani Saaranen / Mikko Mikkola
viulu: Heta Forsten / Kaisa Ivars


Keskustele musikaalista tai jätä tekijöille terveisiä!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Pidä blogia WordPress.comissa.

%d bloggaajaa tykkää tästä: